Dräktighetsdagbok!

 cevaseaml

19 november

Dag 59 och valparna är födda! Jag har inte sovit en enda blund inatt så det blir en kort uppdatering nu.
Allt gick bra, Celine var jätteduktig. Valparna väger mellan 280 g - 350 g.

Det blev 3 blue roan hanar, 1 orange hane och 2 orange tikar.

Jag tog ca 200 bilder så det kommer fler sen, jag lovar :-))

cv1

cv2

cv3

Får man inte plats bredvid så får man ta våning 2 :-))
Det syns att Celine är trött!

cv4

cv5

OBS! Uppdatering nr 2, kl. 14.15
Det gick inte att fresta Celine med lever ens en gång idag. Hon vill inte äta någonting alls.
Hon vill ut väldigt ofta och försöker gräva i buskarna och under trappan, så det gäller att vara på sin vakt.

Hon har inte börjat hässja eller flåsa så det är nog inget på G ännu men det bäddas....

18nov082

.....å bäddas.....

18nov083

.....å bäddas.....

18nov084

 .....sen är det skönt att sova en stund!

18nov085

Dag 58

Inte tror jag att Celine går till dag 63! I natt har hon varit väldigt orolig. Pipig, gnällig och har velat ut flera gånger. Idag så bäddar hon överallt. Imorse ville hon inte ens ha ost eller blodpudding som hon älskar annars.

Hon hade inte så stor matlust igår heller så jag köpte ungnötslever som jag blandade med ris och det gick ner. Ska prova med det lite senare så får vi se om hon vill ha.

Jag lägger in faktatexten om själva valpningen redan nu eftersom man inte vet när det blir och hur mycket tid jag har på sluttampen.

VALPNINGEN: När tempen går ner till under 37 så är det ett tecken på att valparna är på gång. När tempen vänder uppåt igen sätts öppningsstadiet igång inom ett dygn sker valpningen.
Majoriteten av alla valpningar är komplikationsfria och de flesta tikar klarar av förlossningen på ett utmärkt sätt.
Det är ändå viktigt att man finns där till hands om något skulle gå fel eller tiken behöver hjälp. Tikarna känner sig oftast tryggare om matte eller husse finns i närheten.

Valpningarna kan variera betydligt och vara olika från gång till gång eller från tik till tik.
När fostren är färdigutvecklade frisätts hormonet (kortikosteroider) från deras binjurar som signalerar till tiken att förlossningsarbetet kan starta. Östrogen frisätts som stimulerar produktionen av prostaglandin som i sin tur stimulerar äggstockarna till frisläppning av relaxin. Relaxin och östrogen mjukar upp ligament och förlossningsvägar så att fostren kan passera.

Livmodermunnen som normalt är ca.1mm ska vara minst 4-5 cm bred för att valparna ska kunna komma ut. Väggarna i slidan mjukas också upp. Prostaglandin verkar också på äggstockarna så att produktionen av progesteron avtar på hypofysen i hjärnan så att oxytocin frigörs så att livmodern kan dra ihop sig och pressa ut valparna.

Öppningsstadiet inleder valpningen och kan vara allt från 4 timmar till 36 timmar. Då förbereder sig tiken för att föda, hon är orolig, hässjar och skakar. Skakningarna beror på den låga kroppstemperaturen.
Tiken krafsar och bäddar.

Utdrivningsstadiet är nästa steg, då har tiken synbara krystvärkar, det är då valparna föds fram. Det är mycket olika hur lång tid det tar att föda fram valparna. Det är olika från valpning till valpning, ibland kan det vara bara några minuter mellan valparna ibland flera timmar. Om tiken bär på en stor kull kan hon ibland behöva vila några timmar mellan de första och sista valparna. Ibland kommer moderkakan samtidigt som valpen eller också senare. Modern vill gärna äta upp dem, vilket är nyttigt för henne för de innehåller viktiga näringsämnen, men man brukar bara låta dem äta upp ett par, annars finns risken för att de får diarré...

Det är viktigt att valparna får i sig råmjölken ( den första mjölken) den innehåller förutom näringsämnen även andra ämnen (immunoglobuliner)
som bidrar till att stärka valparnas immunförsvar. Första dygnet har valpens tarm lättast att ta upp detta ämne.

Tiken har sedan avslag som kommer från livmodern som håller på att läka detta håller på i några veckor, samtidigt som livmodern drar ihop sig.

 

17 november

Dag 57, Celine går in i den nionde och sista dräktighetsveckan!
På söndag är det dag 63 så nu är det inte långt kvar av denna väntan. Det kan komma tidigare och hon kan gå över tiden, vi får se hur det blir. Jag hoppas att det inte blir för tidigt då det kan vara svårt för de små liven att klara sig.

Celine tycker om att ligga på rygg mellan mina ben och svalka magen.

16nov2

Tindra håller gärna Celine sällskap i sängen. Hon är också ganska trött av sig och ligger gärna och myser stor del av dagarna. Pettson däremot är inte så glad åt att det inte är någon fart på Celine nu.

16nov1

Nu är valplådan klar med pinnar och allt. Hon har börjat bädda en hel del i den.

16nov3 

Idag ska jag duka upp "valpningsbordet" tror jag. Det kommer att bli en låååång vecka så det gäller att ha något att fördriva tiden med.

9 veckor
Fostren är mellan 16-18 cm långa när de föds. De är ordentligt behårade. Så gott som hela skelettet är förbenat.
Ögon och öron är slutna, de föds blinda och döva.

 16 november

Dag 56, 7 dagar kvar!
Här är en bild på Celine och hennes syskon när de är 8 veckor. Åh vad jag längtar men nu är det inte långt kvar i alla fall.

celisyskon

Vi får hålla ett öga på Celine när hon är ute på tomten när det närmar sig. Hon har nog nämligen bestämt att valpningen ska ske under en stor gran!! Hon är ofta där och gräver och sparkar runt och sen sätter hon sig bredvid och filosoferar!

15 november

Dag 55, 8 dagar kvar!

Inget nytt egentligen sen igår. Hon ligger gärna en kort stund och myser framför kaminen men sen blir det för varmt så då går hon och lägger sig på ett svalt golv istället.

15nov081

Hon blir mer och mer kinkig med maten tyvärr. Igår kväll och imorse dög det inte ens med köttfärs i torrfodret. Får försöka tänka ut något annat smaskigt idag. Kanske jag ska koka lite kyckling och blanda i, ja det gör jag!

Just nu skiner solen här så jag ska försöka få med henne ut på tomten en stund så kanske hon blir hungrig efteråt.

14 november

Dag 54, bara 9 dagar kvar.
Det märks att Celine blir varm av sin tjocka mage. De få gånger hon vill ut så sätter hon sig gärna och bara njuter av att bli avsvalkad. Den här bilden är från sent igår kväll då hon inte ens kissade utan bara satt och njöt. Jag vill inte att hon ska bli kall och blöt så jag tvingade in henne ganska snart, annars hade hon nog suttit där länge.

14nov082

Den här bilden tog jag när hon kommit in. Visst är hon söt med "lilla" magen med svullet juver som nu tar i golvet när hon sitter.
Titta mellan frambenen så ser ni :-))

14nov083

Det här är hennes favoritplats nu, i sängen bakom min datastol.

14nov084

13 november 

Dag 53 Bara 10 dagar kvar!!
Nu växer hon så det knakar! Just nu äter hon lite sämre men när jag blandar i lite uppfräst köttfärs i torrfodret så går det ner.

Annars så ligger hon mest och sover och vill gärna att jag ligger bredvid och masserar henne lite. Det är en otrolig känsla att ligga med handen på hennes mage och känna de små sparkarna. Det är ganska hårda sparkar så det kanske är några hanar som har fotbollsmatch i väntan på att få komma ut :-))

12nov082

12nov081

Så här liten och söt var Celine när vi hälsade på henne första gången. Hon undrade nog vad det var för skäggig gubbe som skulle pussas hela tiden. Eller också säger hon nog: Vill du bli min husse?

Inte konstigt att man föll pladask!!

celinehussepuss

Celine 8 veckor

c8v

c8vsta

Dagens vikt är 14,6 kg. På tre dagar har hon ökat ett helt kilo och sammanlagt 3,6 kg.

10 november

Dag 50
Idag går Celine in i vecka 8. Nu går det fort, bara 2 veckor kvar!! Man märker skillnad på henne för varje dag. Hon vill inte ut och gå mycket alls nu.
Juvret växer/svullnar mer och mer märker man så det blir svårare för henne att gå när det tynger ner.

Idag väger hon 13,6 kg så hon har ökat 4 hg denna vecka och sammanlagt 2,6 kg.

Nog har hon blivit bredare, det syns från alla håll o kanter nu!

9nov0810

Igår satte Billy ihop den lilla valplådan. Vi bäddade inte i den på en gång utan satte bara ner en av alla våra hundsängar. Hon gick dit och la sig direkt.

9nov087

9nov086

Vi måste köpa kvastskaft så vi kan göra klart med "kantpinnarna" också.

Celine är ganska trött och "låg". Pettson har nog märkt det för han är så söt mot henne. Han lägger sig gärna nära henne när hon sover.

9nov0811

Här får hon en puss på söta magen.

9nov0812

Senare igår så bäddade jag i lådan med några fällar och ett påslakan.

Pettson vill gärna vara med Celine i lådan också.

9nov088

Tindra har ju nyss löpt och brukar bli skendräktig ganska fort så hon blev så glad över en valplåda att bädda i :-))

9nov0814

I em ska vi till veterinären för att Celine ska få sin andra herpesvaccination. Jag har valt att göra det då jag vill göra allt för att inte valparna ska bli sjuka och dö. Den sista sprutan ska ges 2 veckor innan beräknad parning och det stämmer ju bra också med att hon sen inte får åka bil de sista 2 veckorna.

8 veckor
Livmodern är mycket stor och fostren kan röra sig tämligen fritt i fosterhinnorna. Fostren är ca 15 cm långa nu. Man kan känna hur de rör sig där inne.
Varje foster ligger i två vätskefyllda blåsor som skyddar fostren från uttorkning och stötar.

8 november

Dag 48
Idag har Karro varit här och trimmat Celine så att hon är fin tills det är dags. Hon klippte ganska kort eftersom det är minst 4 månader tills hon ska ställas ut. Karro rakade även på magen och runt tuttarna så det inte finns så mycket päls som valparna kan trassla in sig i när dom ska fram till "baren".

Så här tjock är hon nu, visst blev hon fin??!!

8nov081

Valplådan är inte hopsatt ännu så det dröjer lite med bild på den.

Celine äter fortfarande bra. Hon är väldigt lugn, går bara ut korta svängar. Helst ligger hon på sidan och bara myser och sover.

5 november

Dag 45
Vilken känsla! Idag såg jag och kände hur valparna rörde sig i Celines mage!
Hon får svårare och svårare att hoppa upp i sängen och soffan. När vi går ut på tomten så sitter hon gärna kvar på trappan och tittar hellre än att gå med oss, om hon inte är nödig förstås.
Tänk om man visste vad som döljer sig i magen. Vi önskar att det är tre tikar och två hanar för det är vad vi har valpintressenter till just nu.

Husse har gjort en ny valplåda, eller rättare sagt en till. Den han gjorde till Tindra är onödigt stor i början så nu har han gjort en mindre som vi kan ha i ca tre veckor, sen byter vi till den större. Han ska ta hem den på fredag så då kommer foto på den.

3 november

Idag går Celine in i vecka 7! Tänk att det nu har gått 2/3 av tiden, bara 3 veckor kvar!! Vi håller nu tummarna för att även den sista tiden flyter på som den ska.
Jag kan ju inte låta bli att jämföra med Tindras dräktighet och när jag jämför bilder i samma vecka så tycker jag inte att Celine blivit så stor ännu. Kanske det stämmer med ultraljudet att det bara är 4 valpar. Ja om ca 3 veckor så får vi veta. Fast man ska ju inte jämföra så egentligen, men men sån är jag.

c7v3

Här ser hon visserligen väldigt bred ut och märkvärdig för att hon ska bli mamma också dessutom :-))

c7v1

Ja det är ingen tvekan om att hon är dräktig i alla fall. Riktigt bred uppifrån och inte mycket till midja kvar.

c7v4

Jag har "viktnoja" så häromdagen blev jag orolig när hon inte ökat något men imorse blev jag lugnare för nu väger hon 13,2 kg vilket betyder att hon nu ökat 2,2 kg sen parningen varav 6 hg senaste veckan.

Vecka 7:
Fostren är nu ca 10 cm långa. Livmodern fyller stora delar av buken. Vid den här tiden brukar fostren vara så starka att man kan känna fosterrörelser och senare också se rörelser genom bukväggen. Tiken blir allt rundare om magen och det ingen tvekan om att hon är dräktig. Nu växer fostren så det knakar...

  28 oktober

Idag var första gången som det märktes skillnad på Celine på vår dagliga skogspromenad. Hon brukar rusa i "180" men idag var det bara "140" :-))

Det var ganska kallt både igår och idag och väldigt fuktigt eftersom det är mossa som underlag nästan överallt. Därför får hon ha sitt täcke på sig så hon inte blir så kall om lilla maggen. Jag tror att hon tycker att det är skönt för när jag tog fram täcket idag så kom hon direkt till mig med viftande svans.

27okt087

Vi har nu bytt ut hennes vanliga foder mot Royal Canins "Starter" som även valparna ska äta sen. Hon äter inte så mycket vid varje mål men vill äta många gånger istället.

Hon blir keligare och keligare hela tiden nu. Hon har aldrig varit en sådan hund som följer mig varje steg jag tar (som Pettson och hans mor) men nu gör hon det och vill då helst att jag ska sluta med det jag tänkt göra och ta upp henne i famnen istället :-))

Celines och Valles väntade kull finns nu på Cockerklubbens hemsida. Ska bli spännande att få se om vi får fler intressenter nu än de vi redan har.

 27 oktober

Idag går Celine in i 6:e veckan räknat från första parningen. Så nu har hon "bara" 4 veckor kvar.
Hon har inte blivit så jättetjock ännu men det börjar synas mer och mer.

celi6v1

Spenarna blir i alla fall mer och mer rosa. När man ser henne ovanifrån så har maghåret börjat stå ut lite så det ser ut som om hon har en kjol med volanger.

celi6v2

Celine väger 12,6 kg nu så hon har ökat 1,6 kg sedan parningen.

Vecka 6:
Fostren är nu cirka 7 cm långa och man kan se att delar av rörbenen har börjat att förbenas. Päls börjar växa runt dag 45.

Fosterutvecklingen är nu inne i fosterperioden.
Då färdigbildas organen och fostren mognar och växer. De växer med en bestämd hastighet i början. Därefter blir tillväxthastigheten mer påverkad av yttre omständigheter som till exempel moderkakans funktion, tikens kondition och antalet foster. Fostrens relativa tillväxt är störst i början av fosterutvecklingen, medan den absoluta vikten ökar mest under dräktighetens sista tredjedel.

22 oktober

Nu har Celine gått halva tiden av dräktigheten! Det känns nu som om man börjar räkna ner. Hon mår jättebra, äter bra men inte så gärna på morgnarna. 

20 oktober

Idag går Celine in i den femte dräktighetsveckan. Det märks verkligen att hon är dräktig nu. Hon blir mer o mer kelig, vill helst sitta i knäet eller famnen hela tiden. Efter att mått lite tjyvens och inte haft så stor aptit i högst 2 dagar så äter hon massor igen. Jag vägde henne igår och hon väger 12 kg nu!! Det trodde jag aldrig att hon skulle väga som höggravid ens en gång :-)) Hon har gått upp 1 kg sen parningen. Det beror ju inte hittills på dräktigheten utan på att hon helt plötsligt börjat äta så mycket.
Ni som inte träffat Celine tycker nog inte alls att hon ser tjock ut på dessa bilder men vi som känner henne vet att för att vara Celine så är hon nästan en köttbulle (farmors ord) :-)))

17okt085

17okt086

Vecka 5:
Embryot liknar nu en hund och kallas foster. Ett beaglefoster som är 35 dagar gammalt är ca 35 mm långt. Fostren har utvecklade ögonlock som täcker ögonen, och ytteröron som täcker öronöppningen. Man kan också avgöra könstillhörigheten. Förbening sker av bröstben, bogblad och revben. Fosterblåsorna har nu blivit så stora att de fyller ut hela livmodern så att denna får ett mer jämntjockt utseende.

17 oktober

YES YES YES, Celine är dräktig! Hon har varit på ultraljud idag och det finns minst 4 st valpar i hennes lilla mage.
Alla hjärtan slog så fint också!

ultraceli

 Nu får vi hålla tummarna för att allt går bra i fortsättningen så att Celines och Valles valpar får se dagens ljus runt den 23 november!

cid 314375E673A14BB8947103F2DBE2E609ciadator

Ni har kanske märkt att jag gjort en ny bakgrund här i dräktighetsdagboken. Den har jag gjort av en bild på en pelargon som heter Chelsea Star. Detta för att valparna ska få engelska stamtavlenamn döpta efter olika pelargoner som är en av mina favoritblommor. Jag fortsätter alltså med "blomtema" på valpkullen. Tindras kull var Orkidékullen och detta blir då Pelargonkullen.

Ikväll ska vi fira detta med tårta tillsammans med Sara och Per-Åke som kommer hit för att få träffa Celine. De är lika glada som vi eftersom de tingat en valp. Ja jag vet att alla valpspekulanter och många många andra hållit tummarna inför ultraljudet, tack så jättemycket för det! Valles matte Nina har nog hållit tummarna lika hårt som jag, grattis blivande farmor och pappa Valle!

14 oktober

Jag uppdaterade denna dagbok igår morse. Då skrev jag att Celine fortfarande åt jättebra. Efter uppdateringen så gav jag hundarna mat och Celine åt INTE. Hon var också väldigt "låg" hela dagen ville bara ligga i soffan och mysa. Mitt på dagen kräktes hon dessutom! Tänk hur knäpp man är som blir glad och utbrister YES för att hon kräks!!
Men det är ju ett bra tecken på att hon nog är dräktig. Att det brukar vara så beror på att de befruktade äggen nu fäster vid livmoderväggen (implantationen).
Igår kväll och imorse så åt hon lite i alla fall men inte med stor aptit och inte hela portionen.

13 oktober

Idag går Celine in i vecka 4.
Fosterutvecklingen har nu precis (dag 20-34) gått in i embryonala stadiet.
Under den tiden anläggs alla organ och organsystem i en bestämd ordning, vilket leder till att embryot har fått ett närapå hundliknande utseende i slutet av perioden.

Celine äter fortfarande jättebra vilket vi är mycket glada för. Vi får se nu om hon börjar äta sämre i veckan och kanske må lite illa. Alla gör ju inte det så hon kan vara dräktig även om hon fortsätter att må bra. Både Tindra och Pettson är intresserade av att lukta henne i rumpan och det KANSKE beror på att hon nu har den där flytningen som hör till. Hon är fortfarande svullen i vulvan vilket också kan vara ett tecken.

Vecka 4:
Livmodern är markant förstorad. Embryot är 17-27 mm. Första förbeningen ses på huvudbenen. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna. Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och cirka 25 mm stora.

Det är väldigt skoj att vi redan nu har flera intresserade valpköpare. Jag hoppas ni tycker det är intressant att följa dräktighetens utveckling här i Dräktighetsdagboken och att vi tillsammans håller tummarna dessa veckor i väntans tider!!

6 oktober

Igår var det två veckor sen 1:a parningen så idag går Celine in i vecka 3.
Hon är väldigt kelig och gosig och vill hela tiden bli ompysslad av mig. Hennes tuttar har redan blivit större och mer rosa. Det är väl egentligen för tidigt att det ska blivit så redan nu men så är det. Om det beror på dräktighet eller kanske skendräktighet är svårt att veta.

Vecka 3:
Äggen fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindrigt förstorad och fosterblåsorna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5 mm långt. Vid palpation av livmodern är fosterblåsorna runda och ungefär 12-15 mm stora.

2 oktober

Jag har nu upprättat en "Dräktighetsdagbok".
Jag är medveten om att risken finns att Celine inte är dräktig men vill ändå starta denna dagbok i alla fall redan nu, sån är jag :-))
Här tänker jag skriva fakta om dräktighetens ca 9 veckor samt även egna kommentarer och beskrivningar av hur Celine mår. Jag vet att det uppskattades av många besökare när Tindra var dräktig. Det är också skoj för de som redan nu visat intresse för valp efter Celine och Valle att få följa vad som händer.

Nu hjälps vi åt att hålla tummarna för att allt går vägen så jag kan skriva om hela dräktigheten och att det sen blir en valpdagbok istället efter ca 63 dygn från första parningen.
Celine parades på löpets 18:e och 20 dygn. Första parningen var den 21 september.

Stora delar av faktatexten har jag fått av Monica, kennel Wilchess, tack för den snälla Monica!!

Celine är nu i vecka 2. Det är alldeles för tidigt att kunna se några dräktighetssymtom nu MEN i en veckas tid har hon ätit "som en häst"!

Det beror nog inte på dräktigheten men jag är i alla fall jätteglad för att hon äter så bra nu eftersom hon tidigare varit dålig på att äta. Pettson och Tindra äter 4 dl Royal om dagen och Celine äter 6 dl!!! Det är bra att hon har lite att ta av om hon börjar må illa och äta dåligt när det gått ca 3 veckor vilket är vanligt.

Här kommer lite faktatext:

Fosterutvecklingen brukar delas in i tre perioder:
celldelningsperioden (från dag1), embryonalperioden (från dag 20) och fosterperioden (från dag 35).

Celldelningsperioden omfattar tiden från befruktningen tills de befruktade äggen (zygoterna) fäster vid livmoderväggen (implantationen). Under tiden pågår en intensiv celldelning utan någon markerad celldifferentiering.

Vecka1:
Äggen genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktningen.

Vecka 2:
Äggen passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktningen.

 

Copyright © 2023 Tans and Tins. Alla rättigheter förbehållna.