DRÄKTIGHETSDAGBOK

rk20 1

30 december

Jag har nu upprättat en "Dräktighetsdagbok".
Jag är medveten om att risken finns att Daisy inte är dräktig men vill ändå starta denna dagbok i alla fall redan nu, sån är jag :-))

Här tänker jag skriva fakta om dräktighetens ca 9 veckor samt även egna kommentarer och beskrivningar av hur Daisy mår. Jag vet att det uppskattats av många besökare under mina tikars tidigare dräktigheter. 
Det är också skoj för er som har anmält intresse för valp efter Daisy och Kenzo att få följa vad som händer framöver.

Nu hjälps vi åt att hålla tummarna för att allt går vägen så jag kan skriva om hela dräktigheten och att det sen blir en valpdagbok istället efter ca 63 dygn från första parningen. 
Daisy parades på löpets 14:e och 16:e dygn. Första parningen var den 9 december. 

Idag 30 december är det 3 veckor sedan hon parades så hon går in i vecka 4 imorgon på Nyårsafton. Det är lite tidigt för att kunna se några dräktighetssymtom nu men jag tycker att hon är mycket gosigare och vill inte ut lika mycket på tomten utan vill helst vara med matte.
Ligga i mattes knä i soffan gör hon mer än tidigare.
Hon äter bra än så länge. Än så länge har hon inte kräkts, vi får se vad som händer under veckan. 

Hon vägde 14,1 kg vid parningen, hon har inte ökat något i vikt men det brukar de inte göra de första veckorna.

Den 21 december fick hon sin 1:a herpesspruta. Hon kommer även att göra ett ultraljud i början av januari för att se om hon är dräktig.

Här kommer lite faktatext:

Fosterutvecklingen brukar delas in i tre perioder: celldelningsperioden (från dag1), embryonalperioden (från dag 20) och fosterperioden (från dag 35).

Celldelningsperioden omfattar tiden från befruktningen tills de befruktade äggen (zygoterna) fäster vid livmoderväggen (implantationen). Under tiden pågår en intensiv celldelning utan någon markerad celldifferentiering.

Vecka1: 
Äggen genomgår en intensiv celldelning i äggledarna under de första dagarna efter befruktningen.

Vecka 2:
Äggen passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktningen.

Vecka 3:
Äggen fördelar sig jämnt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen (implantationen) nitton till tjugo dagar efter befruktningen. Livmodern är lindrigt förstorad och fosterblåsorna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är cirka 5 mm långt. Vid palpation av livmodern är fosterblåsorna runda och ungefär 12-15 mm stora.

 

Copyright © 2024 Tans and Tins. Alla rättigheter förbehållna.